Apakah Perbezaan Antara Dasar Pintu & Komunikasi Terbuka?

Walaupun kebijakan pintu terbuka merupakan langkah besar bagi syarikat yang tidak mempunyai dasar komunikasi sebelumnya, ia menjadi lemah dibandingkan dengan komunikasi terbuka antara pihak pengurusan dan pekerja. Dasar pintu terbuka adalah dasar komunikasi pasif, sedangkan komunikasi terbuka adalah kaedah komunikasi aktif di pihak pengurusan syarikat.

Dasar Pintu Terbuka

Sebilangan besar syarikat mempunyai dasar terbuka, yang membolehkan pekerja berunding dengan pihak pengurusan di mana-mana peringkat untuk menyuarakan kebimbangan, idea dan pemikiran mereka. Secara teori, polisi berjalan dengan baik. Ini memberi pekerja peluang untuk bercakap dengan orang yang dapat membantu memudahkan perubahan yang diperlukan. Dalam praktiknya, kebijakan pintu terbuka terhad kerana tidak mendorong pekerja untuk melakukan lebih banyak daripada melaporkan masalah. Ini bukan jalan yang jelas untuk membicarakan idea-idea yang dapat menolong syarikat, kerana tidak ada hadiah atau apa-apa yang dijanjikan, walaupun itu adalah sebahagian daripada dasar dasar pintu terbuka. Kecuali syarikat membuat usaha dan mengumpulkan idea dan pemikiran daripada pekerja, tidak mungkin tenaga kerja akan menyumbang apa-apa yang bermakna di bawah dasar pintu terbuka.

Komunikasi Terbuka

Komunikasi terbuka adalah jalan dua hala. Pengurusan berkomunikasi secara terbuka kepada pekerja, dan pekerja berkomunikasi secara terbuka kepada pihak pengurusan. Ini tertanam dalam budaya syarikat, dan bukannya dilaksanakan sebagai dasar. Sejak pekerja mula bekerja untuk syarikat, komunikasi jelas penting untuk budaya syarikat sehari-hari. Dalam persekitaran komunikasi yang terbuka, pengurus secara rutin mencari pendapat pekerja, meminta cadangan, dan mendesak tenaga kerja untuk memberikan idea bagaimana membantu syarikat berkembang dan berjaya.

Ketelusan

Dasar pintu terbuka tidak mempunyai ketelusan, kerana syarikat sering gagal menyampaikan apa yang berlaku sebagai akibat dari apa sahaja yang disumbangkan melalui dasar pintu terbuka. Semuanya kembali ke jalan komunikasi dua hala. Ketelusan membantu memudahkan komunikasi dengan menunjukkan hasil komunikasi sebelumnya. Sebagai contoh, andaikan pekerja mencadangkan cara untuk meningkatkan kecekapan perakaunan. Sekiranya syarikat membuat perubahan berdasarkan cadangan pekerja, dan pekerja diberitahu bahawa perubahan itu dibuat kerana cadangan pekerja, lebih banyak pekerja akan bersedia menyumbangkan idea di masa depan.

Lulus dari Dasar Pintu Terbuka

Untuk meningkatkan komunikasi dan membolehkan pekerja menyumbang lebih banyak, jadikan komunikasi terbuka sebagai standard. Kajian Perniagaan Harvard mendapati bahawa pekerja lebih cenderung berkomunikasi dengan pihak pengurusan sekiranya pengurus berkomunikasi dengan tenaga kerja secara konsisten, daripada menunggu pekerja berkomunikasi dengan mereka. Adakan perjumpaan dengan pengurus dan penyelia anda dan jelaskan bahawa mereka mesti berkomunikasi dengan pekerja setiap hari.