Cara Streaming Muzik MP3 di Blog Anda

Blog yang kerap dikemas kini adalah cara untuk meningkatkan kehadiran dalam talian anda untuk perniagaan anda. Anda juga boleh memasukkan streaming muzik MP3 untuk menarik lebih banyak pengunjung dan menyimpannya di laman web anda. Untuk melakukan ini, anda boleh meletakkan kod teg EMBED atau OBJECT HTML di halaman Web anda. Pengguna mesti mempunyai pemain seperti Windows Media Player yang terpasang. Kelemahannya ialah tidak semua penyemak imbas mengenali tag ini. Kaedah kedua adalah menggunakan pemain muzik percuma seperti Yahoo WebPlayer, yang mempunyai kod HTML dan JavaScript yang anda tambahkan ke halaman anda. Ia terpasang dan jadi mesti diklik oleh pengguna untuk menjadi saiz penuh. Sebilangan besar penyemak imbas mempunyai kemampuan JavaScript, jadi menambahkan pemain memberi anda pilihan jika teg tidak berfungsi di penyemak imbas pilihan anda.

Tag EMBED

1

Alirkan muzik dengan teg EMBED. Mula-mula memuat naik fail MP3 ke direktori di laman web anda sehingga masing-masing mempunyai URL. Pastikan menuliskan alamatnya.

2

Kaji format teg. Pautan itu mesti menyertakan pautan sebagai sumber dan anda dapat menentukan dimensinya serta apakah ia dimulakan secara automatik:

3

Tambahkan tag untuk setiap klip suara MP3 ke halaman HTML di blog anda. Contohnya, jika anda mempunyai fail yang ingin anda mulakan secara automatik, buka halaman HTML blog anda di editor dan tambahkan yang berikut:

Letakkan fail blog HTML yang diubah suai di laman web anda dan uji dengan menavigasi ke halaman anda.

Tag OBJEK

1

Benamkan muzik dengan kod HTML OBJEK. Pertama, muat naik fail ke direktori di laman web anda sehingga masing-masing akan mempunyai URL.

2

Kaji format, yang mesti merangkumi jenis fail dan pautan data sebelum teg penutup OBJEK:

.

Untuk memulakan muzik secara automatik, tambahkan tag PARAM:

3

Tambahkan kod ini ke halaman HTML blog anda:

Muat naik HTML yang diubah suai ke laman web anda dan uji dengan menavigasi ke laman blog di laman web anda.

Pemain Web Yahoo

1

Strim fail MP3 di blog anda dengan Yahoo WebPlayer. Muat naik sekumpulan fail suara ke direktori di laman web anda dan catat URL-nya.

2

Dapatkan dan periksa kod untuk menambahkan pemain ke blog anda. Pemain dibina menggunakan JavaScript dan kod memberikan pautan ditambah jenis skrip. Ia adalah:

.

3

Tambahkan kod JavaScript WebPlayer sehingga ia muncul tepat sebelum tag badan penutup di halaman anda. Contohnya, tulis:

Blog saya

4

Tambahkan pautan ke fail MP3 anda ke halaman di blog anda supaya pemain dapat menemuinya:

Tajuk Lagu 1

Letakkan halaman blog HTML yang diubah dalam direktori di laman web anda dan kemudian pergi ke URL blog anda untuk mengujinya.