Bagaimana Kontrak Maju untuk Komoditi Berfungsi?

Kontrak hadapan adalah perjanjian antara dua pihak --- penjual dan pembeli --- untuk penghantaran kualiti dan kuantiti komoditi tertentu pada waktu yang ditentukan dan untuk harga yang ditentukan. Petani sering menggunakan kontrak hadapan sebagai lindung nilai terhadap kejatuhan harga. Kontrak sedemikian mengikat secara sah dan sangat sukar untuk dipatahkan.

Penilaian

Sekiranya, pada saat kontrak berakhir, harga yang ditentukan dalam kontrak sesuai dengan kadar yang berlaku, kontrak tidak mempunyai nilai. Sekiranya harga rata-rata komoditi telah meningkat sepanjang tempoh kontrak ke tahap melebihi harga kontrak, kontrak tersebut menjadi berharga bagi pembeli. Sekiranya harga purata komoditi telah jatuh, kontrak itu akan membantu penjual. Dalam kontrak hadapan, setiap kali harga komoditi yang dikontrak berubah, salah satu pihak dalam kontrak itu naik sementara yang lain mengalami kerugian. Penghargaan memberi faedah kepada pembeli manakala penyusutan memberi keuntungan kepada penjual.

Kontrak Persendirian

Kontrak ke hadapan tidak dilakukan di pasar yang teratur, seperti Chicago Mercantile Exchange (CME) atau New York Mercantile Exchange (NYMEX). Sebaliknya, mereka adalah kontrak swasta, bebas rundingan dua hala, di mana harga dan jangka masa kontrak ditentukan melalui perundingan. Biasanya, harga ditentukan semasa menandatangani perjanjian. Walau bagaimanapun, beberapa kontrak hadapan membenarkan penentuan harga di kemudian hari.

Pemikiran Kedua

Profesor Ekonomi Pertanian Universiti Negeri Kent Roger A. McEowen memberikan contoh kontrak hadapan pertanian dan bagaimana ia boleh menjadi salah: Pada bulan Disember, Bill, seorang petani gandum Kansas, bersetuju menjual 15,000 gantang gandum Gred No. 1 kepada Acme Grain Elevator pada harga spot Disember. Tarikh luput, mereka bersetuju, mestilah selewat-lewatnya pada 31 Julai tahun berikutnya. Selama bulan-bulan setelah perjanjian itu, cuaca buruk membatasi pertumbuhan gandum, secara mendadak meningkatkan harga gandum. Bill memutuskan bahawa dia lebih suka menjual gandumnya dengan harga baru yang lebih tinggi daripada menjual pada harga kontrak hadapan. Acme menuntut petani Bill untuk menguatkuasakan kontrak.

Kontrak Pertukaran Hadapan

Kontrak hadapan juga digunakan dalam perdagangan mata wang antarabangsa. Di laman web Bank HSBC, pelanggan digalakkan membeli atau menjual mata wang asing melalui HSBC menggunakan kaedah ini. Dalam kontrak pertukaran hadapan, pembeli bersetuju untuk membeli sejumlah mata wang asing pada kadar pertukaran yang dipersetujui. Sekiranya kadar pertukaran mata wang itu meningkat sepanjang tempoh kontrak yang dirundingkan, pembeli akan mendapat keuntungan, sama seperti kontrak komoditi.