Cara Memasang Semula Windows di Desktop Compaq

Apabila komputer kerja mula perlahan atau membeku secara konsisten, anda mungkin perlu memasang semula sistem operasi. Memasang semula Windows pada desktop Compaq pada dasarnya mengatur semula sistem operasi dan dapat membantu meningkatkan masalah kestabilan. Hasilnya, perniagaan anda dapat menghabiskan lebih banyak masa untuk menguruskan operasi harian dengan lebih berkesan dan lebih sedikit sumber untuk mengatasi masalah berulang.

Tetapkan Tetapan Pemasangan

1

Hidupkan komputer anda dan masukkan cakera Windows 7 anda ke pemacu optik utamanya. Tekan sebarang kekunci papan kekunci setelah diminta untuk melancarkan wizard penyediaan cakera.

2

Pilih bahasa, masa dan format mata wang pemasangan, serta kaedah input papan kekunci. Jika tidak, tetapan lalai digunakan mengikut kawasan cakera Windows 7 anda. Klik “Next” untuk meneruskan pemasangan.

3

Klik "Pasang Sekarang" pada layar berikut. Selepas itu, centang kotak "Saya Terima Syarat Lesen" setelah anda membaca syarat, kemudian klik "Seterusnya" untuk meneruskan.

4

Klik pilihan "Custom (Advanced)" pada layar berikut untuk memasang semula Windows 7.

5

Pilih cakera keras di mana anda ingin memasang salinan baru dan klik "Seterusnya." Sekiranya anda ingin memformat unit cakera terlebih dahulu, klik "Pilihan Pemacu (Lanjutan)" dan pilih pilihan "Format" pada menu berikut untuk menghapus data yang ada.

Selesaikan Pemasangan

1

Biarkan wizard persediaan sekitar 10 hingga 15 minit untuk menyalin semua fail yang diperlukan ke komputer anda; sistem akan reboot secara automatik semasa prosedur ini dan menyambung semula. Jangan tekan sebarang kekunci ketika diminta seperti yang anda lakukan sebelum pemasangan, kerana ini akan menyebabkan wizard persediaan dilancarkan sekali lagi.

2

Tetapkan nama pengguna dan nama komputer ke dalam setiap bidang masing-masing seperti yang ditunjukkan, dan kemudian klik "Seterusnya." Sebagai pilihan, masukkan kata laluan bersama petunjuk kata laluan pada skrin berikut jika anda ingin menambahkan langkah keselamatan tersebut ke akaun lalai.

3

Masukkan kunci produk Windows 7 yang terdapat pada manual pengguna cakera, kemudian klik "Next." Sekiranya anda tidak memiliki nombor siri pada masa ini, kosongkan bidang dan teruskan. Hasilnya, Windows 7 akan dijalankan sebagai versi percubaan dan meminta anda mendaftarkannya setelah tempoh 30 hari.

4

Klik untuk memilih "Gunakan Tetapan yang Disarankan" pada dialog berikut untuk memasang semua kemas kini dan tambalan penting di masa depan secara automatik. Klik “Next” untuk meneruskan pemasangan.

5

Tetapkan zon waktu anda dan betulkan tetapan waktu dan tarikh semasa jika perlu, kemudian klik "Seterusnya."

6

Pilih apakah komputer Anda berada di "Home Network" atau "Work Network" seperti yang ditunjukkan, yang membolehkan Windows mengkonfigurasinya dengan semua tetapan rangkaian yang sesuai dan kemudian menyelesaikan prosedur penyiapan. Log masuk ke komputer anda menggunakan nama akaun yang dibuat sebelumnya.