Soalan Temuduga Pengurusan Perkhidmatan Makanan

Sama ada anda menemu ramah untuk kedudukan pengurusan perkhidmatan makanan di kedai makanan segera, restoran mewah atau dewan makan yang besar, anda boleh menjangkakan soalan tertentu semasa wawancara anda. Menyiapkannya lebih awal dapat membantu anda menangani soalan-soalan ini dengan lancar dan menjawabnya sepenuhnya. Berharap untuk membincangkan latar belakang, pendidikan dan pengalaman anda, serta kemampuan anda untuk menangani pekerja, keselamatan makanan dan masalah penganggaran. Anda mungkin juga akan menghadapi soalan mengenai perkara tidak berwibawa seperti sifat watak yang menjadikan anda calon yang baik untuk jawatan pengurusan perkhidmatan makanan.

Pengurusan Perkhidmatan Makanan

Baca syarat jawatan yang diiklankan dengan teliti dan hanya berlaku jika anda benar-benar bersedia untuk jawatan pengurusan yang dijelaskan, berdasarkan pendidikan dan pengalaman anda sebelumnya. Sebelum anda pergi ke wawancara anda, pelajari maklumat khusus mengenai syarikat atau restoran tempat anda melamar. Kunjungi restoran beberapa kali dan pelajari terlebih dahulu. Ini akan membolehkan anda pergi ke wawancara anda yang dilengkapi dengan kesedaran asas mengenai jenis perkhidmatan makanan yang khusus untuk kemudahan tersebut, selain pengetahuan umum mengenai perkhidmatan makanan anda. Persiapan awal ini mengenal pasti anda sebagai penemuduga sebagai seseorang yang telah membuat kerja rumahnya dan serius dengan kedudukan pengurusan perkhidmatan makanan yang ingin dia isi.

Pendidikan dan Pengalaman

Kedudukan pengurusan perkhidmatan makanan peringkat permulaan di restoran kecil atau kedai makanan segera biasanya hanya memerlukan pendidikan sekolah menengah, bersama dengan pengalaman dalam kedudukan perkhidmatan makanan yang semakin meningkat tanggungjawabnya. Kemudahan perkhidmatan makanan yang lebih besar dan formal sering memerlukan pekerjaan di peringkat kolej, biasanya dalam bidang perkhidmatan makanan atau pengurusan perhotelan, bersama dengan satu hingga lima tahun pengalaman pengurusan perkhidmatan makanan. Biro Statistik Tenaga Kerja meramalkan pekerjaan dalam pengurusan perkhidmatan makanan akan menurun sekurang-kurangnya 3 peratus hingga 4 peratus antara tahun 2010 dan 2020. Pemohon yang mempunyai ijazah dalam perkhidmatan makanan, perhotelan atau bidang yang berkaitan akan memiliki kelebihan berbanding pemohon tanpa kelayakan ini. Soalan akan dirancang untuk mendapatkan apa yang telah anda pelajari dalam pekerjaan sebelumnya dan bagaimana pendidikan anda melengkapkan anda untuk pekerjaan yang sedang dipertimbangkan.

Berurusan dengan Pekerja

Jangkakan beberapa soalan mengenai kemampuan anda untuk bergaul dengan, dan mengurus, orang lain. Jawapan anda perlu menunjukkan kemahiran interpersonal anda dengan menerangkan bagaimana anda berjaya menyelesaikan masalah personel, menangani berkesan dengan pekerja yang sukar, dan memotivasi pekerja untuk menunjukkan prestasi yang baik. Anda mungkin disajikan dengan situasi personel dan diminta untuk menerangkan bagaimana anda akan menanganinya. Bersedia untuk menangani situasi seperti bagaimana anda akan membantu dua pekerja menyelesaikan perbezaan mereka, apa yang harus dilakukan dengan pekerja yang tidak sopan atau tidak bermotivasi, atau bagaimana menguruskan keperluan kakitangan dengan berkesan untuk acara besar. Ketahui cara menjawab soalan mengenai membuat peralihan yang lancar semasa perubahan shift dan bagaimana menangani kejadian yang tidak dapat dielakkan ketika pekerja gagal muncul atau memanggil sakit pada saat-saat terakhir.

Perhubungan Pelanggan

Hubungan pelanggan adalah elemen utama dalam pengurusan perkhidmatan makanan. Bersedia untuk menjawab soalan mengenai pengalaman anda berurusan dengan pelanggan, seperti menangani konfrontasi dengan pengunjung yang tidak berpuas hati atau berurusan dengan pelanggan bar yang mabuk. Sekiranya kedudukannya ada di restoran gaya keluarga, ketahui cara menjawab soalan mengenai topik yang berkaitan - aduan dari pengunjung lain mengenai anak-anak keluarga yang keras atau tidak teratur, misalnya, atau menolong keluarga membuat pilihan makanan yang sesuai untuk anak-anak dengan alahan makanan. Dapat menunjukkan kepada penemuduga bahawa anda mahir berurusan dengan pelbagai orang dalam suasana perkhidmatan makanan dan bahawa anda memahami pentingnya hubungan pelanggan untuk kejayaan kemudahan tersebut.

Topik Tambahan

Sekiranya tanggungjawab itu termasuk bekerja dengan penganggaran atau kewangan, anda mungkin akan ditanya mengenai pengalaman anda mengendalikan sejumlah besar wang, mendapatkan nilai dolar restoran semasa memesan makanan atau bekalan, atau menggabungkan laci tunai dan penerimaan harian. Kualiti juga penting, jadi harapkan pertanyaan tentang bagaimana anda memastikan kualiti makanan dan perkhidmatan terbaik untuk pelanggan anda. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dengan sistem pengurusan kualiti atau program insentif untuk meningkatkan prestasi pekerja, misalnya, jelaskan ini semasa anda menjawab soalan yang bersifat kewangan atau berkualiti. Akhirnya, sediakan jawapan yang ringkas dan bermaklumat sebagai tindak balas kepada pertanyaan "beritahu saya tentang diri sendiri" yang tidak dapat dielakkan daripada penemuduga. Sertakan sifat watak dan tujuan kerjaya yang berkaitan dengan pengurusan perkhidmatan makanan,bersama dengan anekdot yang menunjukkan kesesuaian anda untuk kedudukan tersebut.