Kesan Perniagaan Pembuatan Lean

Kerana pembuatan tanpa lemak mengurangkan sisa dan meningkatkan kecekapan barisan pengeluaran anda, ia memberi kesan kepada bahagian perniagaan yang lain. Menukar ke sistem baru memerlukan penyesuaian dalam syarikat anda dan perubahan dalam rantaian bekalan anda. Sebelum melaksanakan program pembuatan tanpa lemak, anda harus merancang kesan ini untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya dari inisiatif pembuatan tanpa lemak.

Kualiti

Kaedah pembuatan yang ramping menghasilkan produk yang berkualiti tinggi kerana mereka menerapkan proses reka bentuk dan pembuatan yang mengenal pasti masalah pada sumbernya. Teknik ini memberi kesan kepada perniagaan anda dengan mengurangkan keperluan ujian, tuntutan jaminan dan panggilan perkhidmatan pelanggan. Anda menumpukan sumber daya anda untuk merancang produk berkualiti dan mengatur proses pembuatan anda untuk membinanya tanpa cacat. Ini membolehkan anda mengurangkan perbelanjaan di kawasan lain yang tidak menambah nilai langsung ke produk anda.

Membazir

Jalur pengeluaran menggunakan bahan habis pakai serta menghasilkan potongan dan bahagian yang rosak. Pembuatan tanpa lemak mengurangkan sampah sedemikian. Di mana sahaja barisan pembuatan menghasilkan sisa, kaedah pembuatan tanpa lemak mencari kaedah untuk mengitar semula bahan atau menghilangkan sumber sampah. Perubahan reka bentuk meminimumkan potongan, dan kawalan kualiti mengurangkan potongan yang rosak. Bahan cacat yang tinggal disatukan semula ke dalam barisan pengeluaran dan dihasilkan semula jika boleh. Pengurangan sampah mengurangkan kos anda dan meningkatkan keuntungan atau menjadikan produk anda lebih kompetitif.

Kecekapan

Bahagian-bahagian proses pembuatan beroperasi pada kelajuan yang berbeza, mengakibatkan waktu menunggu. Kaedah pembuatan ramping mengenal pasti masa menunggu dan mengurangkannya minimum. Dengan menggunakan kaedah ini, anda menganalisis kelajuan di mana bahagian-bahagian yang berbeza dari lini pengeluaran beroperasi dan memadankannya untuk menghilangkan kemacetan. Pembuatan memerlukan lebih sedikit masa, dan kos yang dihasilkan oleh masa menunggu dikurangkan - menjimatkan wang anda dan memberi kesan kepada garis bawah anda.

Persediaan

Apabila masa menunggu dikurangkan, keperluan untuk menyimpan inventori berkurang. Lini pengeluaran anda yang diperkemas berfungsi dengan lebih dipercayai, dan anda dapat meramalkan keperluan material anda dengan lebih baik. Pembuatan ramping sering digabungkan dengan proses penghantaran tepat pada masanya yang mengoptimumkan rantaian bekalan anda. Sasaran ideal untuk proses ini adalah menyediakan bahan yang diperlukan pada setiap tahap pengeluaran dan menyelesaikan produk ketika pelanggan membuat pesanan. Konsep ini memberi kesan kepada rantaian bekalan anda dari pembekal bahan mentah hingga penjualan dan pemasaran kerana anda harus mengintegrasikan keseluruhan struktur organisasi untuk bekerjasama dengan lancar.