Pilihan Kalendar Microsoft Outlook

Sekiranya anda menggunakan alat Kalendar Microsoft Outlook sebagai alat utama untuk menjadualkan kehidupan profesional anda, ada baiknya meluangkan masa untuk mempertimbangkan pilihan dan ciri yang terdapat di dalamnya. Kalendar diakses dari jalur navigasi di bahagian bawah antara muka di Outlook 2013.

Pilihan paparan

Sebilangan besar pilihan paparan Kalendar Outlook terdapat di tab Lihat pada menu pita atau di bawah tajuk Pilihan paparan pada kotak dialog Pilihan Outlook (dapat diakses melalui menu Fail). Anda boleh menukar warna kalendar lalai, beralih antara hari, minggu, minggu kerja, bulan dan paparan jadual, menunjukkan dan menyembunyikan panel bacaan dan bar yang perlu dilakukan, dan mengubah skala masa yang digunakan untuk memaparkan janji temu. Pilih "Lihat Tetapan" di bawah tab Lihat untuk mengubah pilihan paparan lanjutan, seperti lajur yang ditampilkan untuk janji temu, fon yang digunakan oleh kalendar dan warna disesuaikan yang diterapkan pada entri tertentu di dalamnya.

Pilihan Konfigurasi

Pilihan yang berkaitan dengan konfigurasi umum aplikasi Kalendar boleh didapati di bawah tab Laman Utama pada menu pita dan juga dengan memilih "Pilihan" kemudian "Kalendar" dari menu Fail Outlook. Anda boleh mengubah waktu mula dan akhir hari bekerja, menentukan minggu bekerja dan hari pertama dalam seminggu, mengkonfigurasi waktu peringatan lalai, menambah cuti pada kalendar anda dan mengubah cara para peserta ditangani untuk acara yang akan datang. Untuk menambahkan janji temu, acara dan maklumat lain ke kalendar anda, buka tab Laman Utama dari menu pita.

Hartanah Kalendar

Pilih "Folder" dari menu pita dalam paparan Kalendar dan pilih "Kalendar Properties" untuk membuat perubahan pada kalendar yang sedang anda lihat. Anda boleh memberikan tajuk dan keterangan kalendar, memilih bagaimana item yang belum dibaca ditunjukkan, mengkonfigurasi halaman utama yang disesuaikan untuk kalendar dan mengubah cara item lama diarkibkan. Senarai lengkap kalendar semasa anda, baik tempatan dan di Web, ditunjukkan di bawah tajuk Kalendar Saya di panel navigasi.

Pilihan Lebih Lanjut

Pilihan tambahan tersedia dengan memilih entri "Pilihan" dari menu Fail dan beralih ke tab "Kalendar" di kotak dialog berikutnya. Anda boleh memilih bagaimana butiran kalendar ditunjukkan di tetingkap Skrin Skrin pop timbul dan grid penjadualan, mengkonfigurasi bagaimana permintaan mesyuarat ditangani ketika mereka masuk, dan memilih untuk menunjukkan atau menyembunyikan perincian cuaca di sepanjang kalendar (dalam Celsius atau Fahrenheit). Segala perubahan yang dibuat dalam dialog Pilihan Outlook dapat disahkan dengan mengklik atau mengetuk "OK."